
Mauritius on saanut paremman suosituksen kuin tuskin yksikään toinen matkakohde. ”Taivas on kopioitu Mauritiuksesta”, Mark Twain kirjoitti vierailtuaan saarella vuonna 1896.
Twainin ei tarvinnut edes juurikaan liioitella. Ylhäisessä yksinäisyydessään Intian valtameressä sijaitseva Mauritius hellii matkailijaa upeilla paratiisirannoilla, koralliriutoilla, trooppisella luonnolla ja herkullisella keittiöllä.
Päälle tulevat kolonialismin ajan rakennusperintö ja Mauritiuksen kulttuurinen sekasoppa, jossa sekoittuvat afrikkalaiset, intialaiset, kiinalaiset ja eurooppalaiset vaikutteet.
Kuulostaako täydelliseltä lomakohteelta? Mauritius kuuluu ansaitusti samaan Intian valtameren paratiisikohteiden kolmikkoon Malediivien ja Seychellien kanssa. Suurin ero on siinä, että Malediivien ja Seychellien saariin verrattuna Mauritus on paljon suurempi ja nähtävää ja koettavaa on enemmän.
Ja kaiken lisäksi Mauritiuksella voi matkustaa myös edullisesti, mistä lisää tuonnenpana.
Mauritiuksen parhaat rannat

Mauritiuksella on hiekkarantoja yhteensä yli 160 kilometriä. Mutta mistä löytyy Mauritiuksen paras ranta?
Jos totta puhutaan, ei kysymykseen ole yksiselitteistä vastausta. Mauritiuksella on kauniita rantoja ympäri saarta, ja omansa voi valita joko harrastusmahdollisuuksien tai sen mukaan, miltä rannalta löytää omalle kukkarolle sopivan hotellitarjouksen.
Eniten rantoja on saaren pohjoisosissa ja länsirannikolla, jossa on sekä pitkiä hiekkarantoja että pieniä, ihania paratiisilahtia, joilta löytyy luksushotelleja. Myös pohjoisrannikolla pääsee nauttimaan Mauritiuksen upeista auringonlaskuista.
Mauritiuksen kaikkein kaunein ranta, Le Morne, löytyy aivan lounaiskärjestä.
Saaren etelä- ja itäpuolella rantoja on vähemmän, mutta muutama upea ranta tältäkin puolelta löytyy. Saaren eteläkärki on etenkin golfarien suosiossa, joita houkuttelee upea Heritage Golf Club ja sen yhteydessä olevat luksusresortit.
Alla esitellään Mauritiuksen parhaat rannat pohjoisesta länsirannikon ja etelän kautta kiertäen itään. Mauritiuksen rantojen sijainnit näyttää Mauritius-kartta.
Grand Baie – Mauritiuksen vilkkain ranta

Grand Baie eli Grand Bay on saaren pohjoisosan rannoista kuuluisin. Mauritiuksen turismi sai alun perin alkunsa juuri Grand Baiesta, jonka ympärille on kasvanut vilkas lomakaupunki hotelleineen, ravintoloineen, baareineen ja ostoskeskuksineen.
Grand Baie on turkoosi, lähes suljettu lahti, jossa kelluu turhankin paljon veneitä uimista ajatellen.Kannattaakin valita hotelli, jossa on kunnollinen allasalue. Hyvä vaihtoehto on LUX Grand Baie Resort, jolla on oma pikku rantansa.
Rantalomaan paremmin sopivia rantoja pohjoisessa ovat vain vartin päässä Grand Baiesta sijaitsevat Mont Choisy ja Trou aux Biches, jonka edustalla on snorklaamiseen sopiva koralliriutta.
Mont Choisy – Mauritiuksen pohjoisrannikon rauhallinen ranta
Pitkä ja kaunis ranta on säilynyt pääosin luonnonmukaisena. Meri on ihanan turkoosia ja rantapuiden alle pääsee varjoon. Hotelleja on vain aivan rannan pohjois- ja eteläpäässä, ja täällä käydäänkin usein päiväretkellä.
Erinomaisia valintoja majapaikaksi ovat rannan eteläpäässä sijaitsevattyylikkäät huoneistohotellitMystik Life Style jaMon Choisy Beach R.
Trou aux Biches – kuuluisa ranta snorklaukseen
Pitkä ja kaunis ranta tunnetaan yhtenä Mauritiuksen pohjoisosan parhaista kohteista snorklaukseen. Uintimatkaa riutalle tosin kertyy enemmän kuin Pointe Aux Pimentesin rannalta hieman etelämpänä.
Miinuksena on myös rannan vilkkaus – pärisevät vesiurheiluvälineet ja snorklaaminen eivät sovi hyvin yhteen. Ranta on upeimmillaan pohjoispäässään.
Trou aux Biches -rannan edullisimpiin majapaikkoihin lukeutuu kävelymatkan päässä rannalta sijaitseva, kovasti kehuttu huoneistohotelli Be Cosy Apart Hotel.
Katso tarjoukset Trou aux Bichesin hotelleihin.
Pointe Aux Piments – kilpikonnien ranta
Ranta ei itsessään kuulu Mauritiuksen hienoimpiin, mutta Pointe Aux Piments on hyvä paikka snorklaukseen. Uintimatkan päässä rannasta odottaa suojeltu koralliriutta, jota pidetään yhtenä Mauritiuksen parhaista paikoista nähdä merikilpikonnia (näkeminen ei kuitenkaan ole taattua).
Pointe Aux Piments on oikeastaan kaksi rantaa, jota erottaa niemi. Niemen pohjoispuolella rannalla on vain yksi hotelli, tyylikäs ja intiimin kokoinen, ainoastaan aikuisille suunnattu Récif Attitude Hotel.
Niemen pohjoispuolella rannalla on ensin yleinen ranta ja sitten kaksi suurta luksushotellia, Le Meridien Pointe Aux Piments ja kerrassaan upea Victoria Beachcomber.
Flic en Flac – Mauritiuksen pisin ranta sijaitsee länsirannikolla
Flic en Flac on Mauritiuksen varsinaisen länsipuolen harvoja rantoja – mutta sitäkin pidempi. Kahdeksan kilometrin mittainen Flic en Flac on saaren pisin. Tyyni ja matala ranta syvenee loivasti ja sopiikin hyvin esimerkiksi perheille.
Saaren eteläpäähän on kasvanut laaja hotellialue, ja Flic en Flacin hotellien joukosta löytääkin paljon myös edullista majoitusta. Rauhallisempaa tunnelmaa löytää saaren keski- ja pohjoisosasta.
Lyhyen ajomatkan päässä sijaitsee Tamarin Beach, jolta tehdään veneretkiä delfiinejä katsomaan.
Le Morne Beach – Mauritiuksen kaunein ranta

Mauritiuksen kuvatuin ranta löytyy saaren lounaiskärjestä, jossa komea Le Morne -vuori nousee niemen päässä merestä.
Le Morne Beachin hotellit edustavat pääosin luksusta, mutta alueelta löytyy myös edullisempia majapaikkoja. Majatalot kuten pirteän viihtyisä Pingo Studios sijaitsevat yleensä lyhyen ajomatkan päässä rannalta.
Todella erinomaiset arvostelut saanut LUX Le Morne on varma valinta, jos lomallaan haluaa keskittyä vain ja ainoastaan nauttimiseen. Myös hotellin ravintola ansaitsee huippupisteet.
Mauritiuksen etelärannikko – Bel Ombre, upea golfkenttä ja Gris Gris Beach

Mauritiuksen vähinten kehittynyttä aluetta on paikoin jyrkkäreunainen etelärannikko. Myös täältä löytyy hienoja rantoja, joilla sijaitsee luksushotelleja omassa rauhassaan kuten ihana Shanti Maurice Resort & Spa.
Kehittyneintä aluetta on Bel Ombre, jossa sijaitsee saaren paras golfkenttä, Heritage Golf Club. Golfkentän läheisyydessä on useita luksushotelleja kuten upea Heritage Le Telfair Golf & Welness Resort.
Etelärannikon nähtävyytenä on Gris Gris Beachin rantakallio, jolle lyövät mahtavat aallot saavat kallion näyttämään siltä kuin se itkisi. Kallio tunnetaankin nimellä La Roche Qui Pleure, Kallio joka itkee.
Pointe d’Esny ja Blue Bay – Mauritiuksen kaakkoisosa sopii snorklaukseen
Mauritiuksen kaakkoisosan rantoja ovat kansainvälisen lentokentän lähellä vierekkäin sijaitsevat rauhallinen Pointe d’Esny ja Blue Bay Beach, jonka edustalla oleva koralliriutta on suojeltu meriluonnonpuistoksi.
Blue Bay on erittäin suosittu päiväretkien kohde snorklaukseen – idyllisempää majoitusta löytääkin Pointe d’Esnystä.
Jos haluat kuitenkin asua Blue Bay Beachilla lyhyen kävelyn päässä parhaalta snorklauspaikalta, erinomainen vaihtoehto on tyylikäs ja kohtuuhintainen huoneistohotelli Talamba Blue, joka ennen tunnettiin nimellä Here Paradise.
Belle Mare ja Mauritiuksen itärannikko
Mauritiuksen itärannikko tunnetaan parhaiten loputtoman pitkästä ja rauhallisesta Belle Mare -rannasta, jolla sijaitsee useita luksushotelleja.
Belle Maren kylässä, kävelymatkan päässä rannalta, sijaitsee myös muutama edullinen majapaikka, kuten siisti ja simppeli Eden Villa -hotellista, josta saa kahden hengen huoneen alle sadalla eurolla.
Katso tarjoukset Belle Maren hotelleihin.
Mauritius – näkemistä ja tekemistä

Maurituksella riittää nähtävyyksiä ja tekemistä. Mauritiuksen värikkäin nähtävyys on pääkaupungin Port Louisin sydämessä sijaitseva historiallinen keskustori. Vuonna 1844 avattu tori kerää edelleen kaupungin asukkaat yhteen hedelmistä, kasviksista ja merenelävistä notkuvien myyntipöytiensä ääreen.
Mauritiuksen sokerihistoriaan kannattaa käydä tutustumassa L’Aventure du Sucre -museossa, joka toimii entisessä sokerin rikastamossa.
Suosittu nähtävyys on myös Pamplemoussesin kasvitieteellinen puutarha. Erityisen vaikuttavia ovat puutarhan jättiläislumpeet.
Mauritiuksen maisemia voi ihailla ilmasta varsin kohtuuhinnalla. Lipun Island Wings Mauritiuksen pienkonelennolle saaren ylle saa noin sadalla eurolla.
Päälle tulevat vielä riippuliidot, eläinpuistot ja monet muut turisteja varten Mauritiukselle perustetut nähtävyydet (Mauritiuksella voi esimerkiksi kävellä leijonien kanssa).
Voit varata kätevästi netistä Mauritiuksen retket ja aktiviteetit.
Kansallispuisto Black River Gorges ja Mauritiuksen vesiputoukset

Luontoelämyksiä Mauritiuksella pääsee kokemaan Black River Gorges -kansallispuistossa, joka on viimeinen jäänne Mauritiusta aikoinaan peittäneestä sademetsästä. Täällä näkee vielä sitä hyvin omalaatuista mauritiuslaista luontoa, joka on muualla saarella raivattu sokeriruokoviljelmien tieltä.
Kansallispuiston läpi kulkee mutkitteleva pikkutie, jota pitkin pääsee ajamaan kauniille Alexandra-vesiputoukselle.
Autolla pääsee myös upealle Chamarell-vesiputoukselle, joka sijaitsee hieman kansallispuiston ulkopuolella.
Saaren kolmas paratiisimainen vesiputous on Tamarin Falls, jonka luokse pääsee vain patikoimalla.
Ile aux Cerfs – pikkusaarelta löytyy Mauritiuksen turkoosein meri
Ile aux Cerfs on kaunis pieni paratiisisaari Mauritiuksen itärannikolla. Meri on täällä uskomattoman turkoosia ja hiekka säihkyvän valkoista.
Saaren sisäosia hallitsee palkittu golfkenttä Ile aux Cerfs Golf Club, entiseltä nimeltään Le Touessrok. Sen vierestä löytyy hehkutettu boutique-majatalo Bubble Lodge, jonka erikoisuus ovat läpinäkyvissä ”kuplissa” olevat huoneet.
Saari on suosittu päiväretken kohde. Omatoinen matkailija voi varata taksivenekyydin saarelle Trou d’eau Doucen rantakylästä. Kätevimmin saariretken varaa etukäteen netistä.
Valaiden ja delfiinien katselu Mauritiuksella
Talvella voi bongata ryhävalaita, jotka saapuvat Mauritiuksen lämpimiin vesiin synnyttämään ja hoivaamaan poikasiaan.
Delfiinejä ui Mauritiuksen vesissä ympäri vuoden ja jännittävimmällä delfiiniretkellä voi myös uida delfiinien kanssa.
Delfiiniretket lähtevät Tamarin-rannalta saaren länsipuolelta Rivière Noiren (Black River) alueelta.
Mauritius – sukellus ja snorklaus

Vaikka Mauritiusta ympäröi maailman kolmanneksi suurin koralliriutta, ei Mauritiusta tunneta maailmanluokan sukelluskohteena, jonne kannattaisi matkustaa varta vasten sukeltamaan. Mauritiuksella sukeltaminen sopii sen sijaan osaksi muuta lomailua.
Sukelluskeskuksia löytyy saaren eri puolilta ja sukeltamaankin pääsee niin saaren pohjoisosassa, idässä kuin lännessäkin.
Mauritiuksen kuuluisimpia sukelluskohteita on Flic en Flac -rannan edustalla sijaitseva La Cathedrale, suuri merenalainen luola, jonka sisälle siivilöityy valoa kuin kirkossa.
Mauritiuksen pohjoispuolella sukelletaan puolestaan pikkusaarille, joiden vesissä voi nähdä suuria otuksia kuten haita.
Mauritiuksen kuuluisin snorklauskohde on Blue Bay, jonka edustalla on suojeltu koralliriutta. Korallit ovat kärsineet, mutta kaloja riittää. Paras paikka mennä veteen on rannan länsipäästä läheltä rantakallioita. Hyvä snorklausalue ulottuu täältä vastarannalle ja edustalla olevalle pikkusaarelle.
Kaikkein parhaana paikkana snorklaukseen pidetään 10 kilometriä pohjoisrannikon edustalla vierekkäin sijaitsevia Ile Plate ja Ile Gabriel, saaria, joilla on snorklausretkellä hyvät mahdollisuudet nähdä rauskuja ja merikilpikonnia. Virtausten takia parhaimmillaan kokeneille snorklaajille.
Golf Mauritiuksella
Mauritius on myös loistava golfkohde (toisin kuin vaikkapa Seychellit tai Malediivit, joiden saarille ei kenttiä mahdu). Ympäri saarta on lukuisia hienoja golfkenttiä, joista upeimmalla paikalla sijaitsee Ile aux Cerfs -saaren golfkenttä. Toinen hieno kenttä on aivan saaren eteläosassa sijaitseva Heritage Colf Club.
Golfkentän läheisyydessä on useita luksushotelleja kuten upea Heritage Le Telfair Golf & Welness Resort.
Mauritiuksen kulttuuri

Oli vuosi 1507, kun portugalilainen Diogo Fernandes Pereira löysi asumattoman Mauritiuksen. Portugalilaiset eivät kiinnittäneet saareen suurta huomiota. Heitä seurasivat vuonna 1598 hollantilaiset, sitten ranskalaiset ja lopulta britit.
Siirtomaaisännät toivat sokeriruokoviljelyksilleen orjia Afrikasta. Kun bririt lakkauttivat orjuuden, haettiin työvoimaa kiinalaisista ja intialaisista siirtolaisista. Parissa sadassa vuodessa asumattomasta saaresta tuli yksi maailman värikkäimmistä kulttuurien kohtauspisteistä.
Kiinalainen ja intialainen kulttuuri on edelleenkin Mauritiuksella vahvasti läsnä niin itämaisina temppeleinä kuin värikkäinä festivaaleinakin.
Mauritius ei ole pysähtynyt paikoilleen. Itsenäistymisensä jälkeen (1968) Mauritius on noussut köyhyydestä niin sanotuksi upper middle income -maaksi. Bruttokansantuote on Afrikan korkeimpia, ja itsenäistymisestä asti Mauritiuksella on ollut demokraattinen monipuoluejärjestelmä. Turistien lisäksi Mauritius on onnistunut houkuttelemaan sijoittajia pitämällä taloutensa erittäin vapaana: Mauritiuksen taloutta pidetään maailman kahdeksanneksi vapaimpana.
Mauritius onkin aikamoinen menestystarina.
Mauritiuksen luonto – sukupuuttoon kuolleen dodon koti

Mauritius on tuliperäinen saari, joka sijaitsee Intian valtameressä 2000 kilometriä Afrikasta itään. Madagaskariin on matkaa 900 kilometriä ja lähinaapuriin, Reunionin saarellekin, 200 kilometriä.
Kooltaan Mauritius on kompakti ja tiheään asuttu: 60 kilometriä pitkällä ja 40 leveällä saarella on yli miljoona asukasta.
Rannikkoa reunustavat hiekkarannat. Sisämaassa kohoaa jyrkkiä vuoria, joista korkein on Mont Piton (828 metriä). Vuorten rinteillä on säilynyt sademetsää, mutta alavat maat ovat pääosin sokeriruokoviljelmiä.
Sokeriruo’olla on ollut niin valtava merkitys Mauritiuksen historiassa, että saarelaiset sanovat sokeriruokomehun virtaavan suonissaan.

Sokeriruokoviljelmillä on myös traaginen puolensa. Ennen ihmisten saapumista Mauritius oli sademetsien peitossa, mutta enää viidakoista on jäljellä vaivaiset kaksi prosenttia.
Sokeriruokoviljelmät valtasivat suurimman osan saaren luonnosta, joka oli kehittynyt eristyksissä hyvin omalaatuiseksi. Mauritiuksen endeemisistä lajeista kuuluisin oli sympaattisen näköinen dodo-lintu, josta on tullut yksin maailman eläinkuntaa uhkaavan sukupuuton symboleista.
Suurella ja lentokyvyttömällä dodolla ei ollut Mauritiuksella luontaisia vihollisia, joten siitä oli kehittynyt täysin puolustuskyvytön lintu. Lintu ei osannut edes varoa ihmisiä, jotka nimesivät sen dodoksi eli typerykseksi ja metsästivät sukupuuttoon jo 1680-luvulla.
Myös Mauritiuksen jättiläiskilpikonnat metsästettiin sukupuuttoon. Uusia, eri rotua olevia jättiläiskilpikonnia on tuotu Mauritiukselle Seychelleiltä. Paras paikka tutustua jättiläiskilpikonniin on pieni luonnonpuistosaari Ile aux Aigrettes -saari, joka on pyritty palauttamaan mahdollisimman lähellä mauritiulaista luontoa ennen eurooppalaisten saapumista. Minikokoisella saarella ei voi yöpyä, mutta aivan sen lähellä on majoitusta kuten kohtuuhintainen huoneistohotelli Talamba Blue.
Mauritiuksen luontoon voi tutustua tarkemmin myös Port Louisin eläintieteellisessä museossa, jossa on esillä myös dodon jäljennös.
Ruoka Mauritiuksella

Mauritiuksen monikulttuurinen värikkyys näkyy myös maan keittiössä. Mauritiuksen keittiössä ruokakulttuurit ympäri maailmaa yhdistyvät paratiisisaaren tuoreisiin raaka-aineisiin. Mauritiusta voikin hyvällä syyllä kutsua maailman herkullisimmaksi paratiisisaareksi.
Mauritiuksen hintataso – voiko Mauritiuksella matkustaa edullisesti?

Mauritiuksella on maine luksusluokan lomakohteena ja sellaiseen matkailuun Mauritius eniten panostaakin. Moni valitsee Mauritiuksen-matkalle all inclusive -hotellipaketin, joka sisältää ateriat.
Mutta Mauritiuksen-loman ei tarvitse olla kallista luksusta. Mauritiuksella voi myös matkustaa edullisesti. Hotelleissa ja suosituimmissa rantakohteissa ravintoloiden hintataso voi olla korkea, mutta pienissä paikallisissa ravintoloissa ja katukeittiöissä voi herkutella muutamalla eurolla.
Paikasta toiseen pääsee liikkumaan edullisesti busseilla, eivätkä taksitkaan ole Mauritiuksella kalliita.
Edullinen majoitus Mauritiuksella
Mauritiukselta löytyy myös edullista majoitusta. Budjettimatkaajien suosima alue on etenkin Flic en Flacin ranta, jonka alueelta löytyy useita alle 50 euron hotelleja. Suunnilleen saaren länsirannikon puolivälissä sijaitsevalta alue on sikälikin kätevä budjettimatkaajalle, että täältä on helppo tehdä päiväretkiä eri puolille Mauritiusta.
Kotimajoitusta muistuttavia yksinkertaisimpia majataloja kutsutaan Mauritiuksella nimellä chambre d’hote. Ne ovat parhaita paikkoja kokea todellista mauritiuslaista vieraanvaraisuutta – yleensä kotimajoituksen omistaja kokkaa kaikille vierailleen yhteisen illallisen.
Sekin kannattaa huomioida, että Mauritiuksella voi telttailla vapaasti kaikilla julkisilla rannoilla. Luit aivan oikein. Ottamalla oman teltan mukaan, Mauritiuksella voi myös yöpyä ilmaiseksi. Suurimmalla osalla rannoista on suihkut ja vessat, jotka ovat avoinna aamuseitsemästä iltaseitsemään. Hyviä hiekkarantoja telttailuun ovat esimerkiksi Trou-Aux Biches ja Flic en Flac.
Mauritiuksen kartta
Mauritiuksen kartta näyttää Mauritiuksen nähtävyyksien ja parhaiden rantojen sijainnit.
Katso tarjoukset Mauritiuksen hotelleihin.
Mauritiuksen sää ja ilmasto

Mauritiuksen sää ja ilmasto on parhaimmillaan toukokuulta marraskuulle, jolloin sataa vähiten ja ilma on vähiten tukahduttavan kuuma.
Mauritiuksen sadekausi on kovimmillaan tammi–helmikuussa ja jatkuu huhtikuulle. Sateet harvoin kestävät muutamaa tuntia pidempään, mutta aurinko voi olla pilvessä suurimman osan ajasta, jolloin esimerkiksi meren turkoosi väri ei pääse hehkumaan kauneimmilleen.
Sadekaudella Mauritiukselle voivat myös iskeä trooppiset syklonit, jolloin ilma voi olla huono useamman päivän ajan.
Autonvuokraus Mauritiuksella
Kätevin tapa kiertää Mauritiusta on vuokrata auto. Kannattaa kuitenkin huomioida, että liikenne on Mauritiuksella vasemmanpuoleista ja paikoin kaoottista. Katso tarjoukset autonvuokraan Mauritiuksella.
Matka Mauritiukselle
Suomesta ei ole suoria reittilentoja Mauritiukselle, mutta Mauritiukselle on ollut Suomesta suoria charter-lentoja. Lentoaika Suomesta Mauritiukselle on 11 tuntia.
Saarelle lennetään usein Ranskan kautta. Katso lentotarjoukset Mauritiukselle.
Mauritiuksen lentokenttä
Mauritiuksen kansainvälinen lentokenttä (Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport – MRU) sijaitsee saaren kaakkoisosassa. Uusi ja moderni lentokenttä on voittanut useita palkintoja. Nimensä se on saanut Mauritiuksen itsenäisyysliikkeen johtajalta.
Lentokentän lähellä, vain vartin ajomatkan päässä, sijaitsee mukava rantakohde Pointe d’Esny. Mauritiuksen muille rannoille kertyykin sitten reippaasti matkaa. Varaudu istumaan autossa jopa kaksi tuntia pitkän lennon päälle.
Lentokentältä ei ole suoraa julkista bussiyhteyttä rantakohteisiin. Moni matkailija varaakin lentokenttäkuljetuksen suoraan hotellistaan, tosin paikallinen taksi tulee yleensä edullisemmaksi. Lentokenttäkuljetuksen voi myös varata etukäteen netistä.
Varaa hotelli tai huoneistoyhteistyökumppanimme kautta. Voit varata myös nähtävyyksien pääsyliput ja opastetut kierrokset. Me saamme pienen provision, mutta sinä et maksa penniäkään ylimääräistä. Kiitos, että tuet Kerran elämässä -sivuston toimintaa!